PYSSEL

 

Lavendelkorg (2012-07-17)

Gör varje år nya lavendelkorgar, några för att ge bort och andra för att själv ha bland kläder och sängkläder. Dessa två har dottern fått och hon har placerat dem i sitt klädskåp. Längst ner på denna sida ser ni mer utförligt hur jag gör dessa lavendelkorgar.

 

Vimplar i rosa (2012-07-17)

Dottern önskade sig rosa vimplar till sitt rum. Det mesta ska vara rosa just nu. Sydde dessa av småbitar jag hade kvar.

 

Egengjorda krukor (2012-07-17)

Gjorde i våras egna krukor av tidningspapper. Det var praktiskt att så frö i dessa krukor för sen var det bara att plantera ut med kruka och allt i rabatten. Drev upp bla gurkor, tomater och några chili i dessa krukor.

 

Påslakan och örngott (2012-07-17)

Köpte detta tyg på symässan och blev perfekt som påslakan och örngott till dottern. Tyvärr hann hon inte använda det så länge eftersom hon bytte till en större säng (och sängkläder) bara ett par månader efter att jag sytt detta.

 

Påskkycklingar i filt (2012-07-17)

Detta var dotterns val när vi skulle göra påskpynt. Det är inköpt på Panduro.

 

Påskpappersgirlang (2012-07-17)

Använde olika formar jag redan hade och ritade några nya. Klippte ut formerna i olika papper och klistrade upp dem på en tråd. Jag använde dubbelhäftande tejp men man kan även klistra med lim/klister.

 

Hjärta med fingerfärg (2012-02-13)

Klippte ut ett stort hjärta i ett vitt papper. Dottern fick sen kladda med fingerfärg och sätta sina händer på pappershjärtat.

 

Pärlhjärtan (2012-02-13)

Trä pärlor på en tunn ståltråd och vira ihop ändarna. Böj till så du får ett hjärta och fäst ett band så du kan hänga upp hjärtat.

 

Girlanger (2012-02-13)

Enkla girlanger genom att klippa ut olika former i papper och klistra ihop dem med ett snöre emellan. Lätt att variera i längd.

 

Hjärtgirlang av papper (2012-02-12)

Detta var ett mycket bra pyssel för dottern (3 år). Hon vek pappersremsor mitt på och jag klamrade. Hon valde färger och vek medan jag hade klippt ut remsorna och så satte jag ihop med häftklammer. Det blev en riktigt lång girlang.

 

Hjärtan av papper att hänga upp (2012-02-12)

Dessa hjärtan är enkla och snabba att göra. Vi valde att ha fyra hjärtan av olika papper och klamrade ihop dem med häftklammer. Fäste ett snöre upptill och så var det klart.

 

Hjärtgirlang på band (2012-02-12)

Denna girlang gjorde vi av olika stora hjärtan som vi klippte ut i fint papper. Fäste ett band på det större hjärtat och sen klistrade vi ihop hjärtan.

 

Presentkassar (2012-02-12)

Dessa kassar är gjorda av tapetprover och handtagen är överblivna band. Botten fäster jag med dubbelhäftande tejp. För detaljer kring vikningen av kassarna se nedan den 2008-09-21.

 

Möss i fleece (2012-01-27)

Dottern ville ha muskompisar till min egen gamla mus (den i mitten). Jag ritade ett mönster och klippte ut bitar i fleece. Dottern valde ut knappar till ögon och nos. Vi fyllde med fibervadd.

 

Spökdräkt (2012-01-27)

Kroppen är bara ett rakt stycke där jag satte tryckknappar som håller ihop lite i sidorna. Huvudet gjorde jag genom att rita av en mössa och sen förlänga delarna till ett huvud. Det är tre delar som är ihopsydda. Slutligen provade vi ut var ögonen skulle sitta och så klippte jag hål och sydde zik-zak med svart tråd runtom.

 

Glitterkjolar (2012-01-27)

Världens enklaste kjol att sy. Bara sy ihop sidorna och lägg upp nederkanten och sy raksöm. Gör en kanal upptill och trä i en resår. Jag sydde även i en hängare så dottern kan hänga det på sina  krokar för utklädningskläder.

 

Pyssel till Pippihuset (2011-07-18)

Har använt cernitlera för att göra lite lite frukt och kakor till dotterns Pippihus. De härdas i ugnen ca 5-15 min på ca 160 grader.

Översta raden: polkastänger, lussekatter, tårta

Andra raden: spagetti (min dotter älskar det), glass, frukt

Nedersta raden: ost, polkagrisar, lussekatter

 

Nattlinne (2011-07-16)

Sydde ett par nattlinne med kort ärm till dottern. Tog ett mönster som jag hade på en tröja och så förlängde jag den och svängde ut det lite nertill. Trots att jag endast har en vanlig symaskin går det ganska bra att sy i trikå. Jag har köpt särskild synål som ska passa i trikå och provar mig sen fram med olika sömmar för att det ska bli så bra som möjligt.

 

Vind- och solskydd (2011-06-29)

Tog ett lite kraftigare tyg och sydde det dubbelt. Sydde ihop tre av fyra sidor och sydde sedan tre kanaler där jag stoppade in rundstavar.

 

Haklapp (2011-06-03)

Haklapparna jag gjorde för ungefär ett år sedan börjar bli lite väl använda. Har nu sytt en ny så vi kan slänga en av de tidigare som inte ser så vacker ut längre.

 

Fodrade kassar (2011-06-03)

Har sytt fodrade kassar för att bära matvaror från affären men även en trevlig sommarväska (med får) för badkläder mm i sommar.

 

Fiskar i tyg (2011-03-06)

Ritade mönster själv och sydde vissa fiskar i samma tyg över hela kroppen men vissa har jag två olika tyger till. Sydde fast ögon (är olika udda knappar jag hade liggande) och fyllde sedan med fibervadd. Sydde igen hålet och sen är de klara att leka med.

 

Värmehjärtan (2011-03-06)

Väldigt enkla hjärtan som jag ritade mönster till själv och sydde av bomullstyg. Fyllde med grötris (kan även ta hela vetekorn) och sen sydde igen hålet.

Vi har redan provat dem och det är härligt med ett varmt hjärta när det är kallt ute.

 

Förkläde (2011-02-26)

Mönstret ritade jag själv (förminskade mitt eget förkläde som hänger i köket). Jag valde att sy förklädet med dubbelt tyg både för att det är snyggare och det blir stadigare. Sydde kantband runtom och har så man knyter i både nacke och runt magen. En ficka i avvikande färg blev det för att kunna stoppa småsaker i, vilket dottern gillar att gå omkring med.

          
 

 

iPad-fodral (2011-01-15)

För att få till detta iPad-fodral har jag sökte efter bilder på andra iPad-fodral men mest mätt och testat mig fram på vår iPad.

 

Dyna till barnstol (2011-01-15)

Har gjort ny dyna, kudde och skydd till dotterns stol. Nu matchar det till bordet och den andra stolen.

 

Tygblommor (2011-01-02)

Dessa tygblommor vad enkla att göra och dottern blev väldigt glad över de fina blommorna som hon säger. Jag tog och klippte ut tre olika stora cirklar. Vek in några mm och tråcklade längs kanten,

drog sen i tråden så att det bara blev en liten öppning kvar. När alla tre var färdiga så la jag dem ovanpå varandra och sydde i knappen.

 

Tröja och klänning med apor (2010-12-19)

Mönstret till tröjan är från Ottobre och sen förlängde jag lite för att få en klänning. De gick snabbt att sy dem och dottern ville genast prova.

 

Ugglor (2010-12-12)

Hittade några olika mönster till ugglor på nätet och fick sen göra om dem lite för att det skulle passa det jag ville göra. Fyllde dem med fibervadd och sydde fast bomullsband, som jag stämplat med bokstäver, på ugglornas mage. Knappar till ögon och lite färgat tunt garn till näbb.

 

Filttofflor (2010-11-27)

Detta mönster hittade jag i Allt om Handarbete nr1/2007. För att dottern inte ska halka i tofflorna så har jag ritat ringar undertill av textilvolym som jag köpte på Panduro.

 

Mysdress (2010-11-21)

Tröjan är ett mönster från Ottobre men byxan har jag gjort efter eget mönster (ritat av ett par köpta byxor). Det är mudd upptill på tröjan samt på byxorna både uppe och i benen.

 

 

Vintermössa (2010-11-21)

Denna mössa har jag gjort efter eget mönster från en mössa vi köpt och så ritade jag av mönstret. Har fodrat mössan med fleece så den blir riktigt varm.

 

Julduk med julbock (2010-11-21)

Det var bara att sy kanterna (efter att ha klippt trådrakt) och sen var duken klar. Bara att stryka och lägga ut på bordet.

   

 

Bordstablett (2010-11-12)

Har nu gjort en bordstablett till dottern. Det är ett färgat A3 papper som jag sedan har klistrat olika klistermärke samt utklippta figurer på. Slutligen laminerat och sen är det klart.

 

Julkort av tygband (2010-11-06)

Hade ett par utstansade kort kvar i mina gömmor. Tog fram lite smårester av olika tygband som också fanns i mina gömmor. Klistrade upp tygbanden med hjälp av dubbelhäftande tejp på en kartongbit. Fäste sedan hela kartongbiten på kortet.

 

Hjärtan i tyg (2010-11-06)

Dessa hjärtan är väldigt enkla att göra. Jag ritade ett mönster och klippte ut två delar i ett jultyg. Sydde räta mot räta och fäste även ett sidenband. Lämnade en liten öppning och vände rätt. Fyllde med fibervadd och sydde ihop hålet.

 

Mus i tyg (2010-11-06)

Denna mus i tyg hittade jag mönster till i Allt om Handarbete nr 5/2007. Enkel att göra och blev mycket uppskattad av dottern.

 

Uggla (2010-11-03)

Tog ett A4 papper och ritade ett mönster på en uggla. Gjorde det väldigt enkelt med näbb och ögon. Sydde på ögon och näbb innan jag sydde ihop ugglan och fyllde den med vadd. Sydde ihop öppnignen för hand.

 

Virkad rädisa (2010-11-03)

Mönster till denna rädisa finns hos Stoff & Stil. Enkel och snabb att virka. Fylld med vadd.

 

Virkad morot (2010-11-03)

Mönster till denna morot finns hos Stoff & Stil. Enkel och snabb att virka. Fylld med vadd.

 

 

Cykelsadel (2010-10-16)

Detta är min egen gamla trehjuling som jag cyklade på i början av 1970-talet. Det saknas fortfarande en trampa/pedal till trehjulingen men nu har jag i alla fall sytt en ny sadel som är sydd med vadd så att den blir lite mjukare att sitta på.

 

Liten anteckningsbok (2010-08-27)

Några av dessa anteckningsböcker är gjorda på samma sätt som de större jag gjort tidigare (se längre ner på denna sida). De ligger i nedre raden här. De som ligger i den övre raden har jag gjort som att de påminner om de tändstickor man förr kunde få på krogen. I perfekt storlek för att ha i handväska, men har även några liggande i en skål i hallen för gäster eller när man själv kommer på något i en hast och snabbt måste ha papper att skriva på (även lagt pennor i skålen).

 
 

 

Garnboll (2010-08-27)

Att göra garnbollar är väldigt enkelt och billigt. Leta upp lite restgarn, klipp ut två rundlar ur kartong och med hål i mitten. Snurra sedan garnet runt till dess att mittenhålet är helt fullt. Klipp då upp garnet längs ytterkanten på rundlarna. Knyt en garnbit mellan rundlarna och ta slutligen bort rundlarna och du har en garnboll.

 

Decoupage (2010-08-27)

Jag tog en pappask och klädde sedan med en rolig serviette enligt bruksanvisningen på förpackningen om Decoupage för nybörjare. Blev nöjd med resultatet för att vara förstagångare.

    

 

Kylskåpsmagneter av foto (2010-08-06)

Tog några av semesterbilderna och skrev ut på fotopapper i skrivaren. Fick ut nio små kort på ett A4 fotopapper. Laminerade sedan fotona och slutligen klistrade/tejpade jag en magnet på baksidan. Dessa fotomagneter har blivit mycket populära hos dottern. Hon tittar och pratar med dem samt ändrar var de ska sitta på kylskåpsdörren och kommer och berättar om vad det är på bilderna.

 

 

Vindsnurra (2010-08-06)

Vindsnurror är enkla att göra och uppskattas mycket.Ta ett papper som har färg/mönster på båda sidorna. Klipp det så det är exakt kvadratiskt. Vik det så att du får linjer diagonalt (från hörn till hörn). Klipp ungefär halvvägs in längs den vikta linjen och böj upp hörnen mot mitten och sätt fast med tex ett häftstift eller liten spik. Sen är det bara att vänta på vinden eller skapa egen vind genom att vifta med vindsnurran i luften eller blåsa på den.

 

 

Tygfåglar (2010-07-12)

Dessa tygfåglar hittade jag mönster till på www.spoolsewing.com

Dottern gillade fåglarna så mycket att hon knappt släppte dem så det blev därför några till henne att krama och pussa på och andra att fästa på en gren över hennes lilla "hus" under vår trappa.

 

Virkad tomat (2010-07-12)

Mönstret till denna tomat (och fler grönsaker) finns hos Stoff & Stil. Det gick fort att virka denna tomat så det kommer nog att bli fler virkade grönsaker framöver.

 

Sittdyna och kudde (2010-07-01)

Hade lite tyg kvar sedan tidigare arbeten i dotterns rum. Nu blev det en sittdyna med dubbel fiberfilt i. Kudden fylldes med fiberfill. På ena sidan av dyna och kudde är det en giraff och på andra sidan är det en elefant. På detta sätt kan man variera sig ganska mycket.

  

 

Armband och halsband (2010-07-01)

Använde träpärlor och ett elastiskt band för att göra dessa armband och halsband. Dottern har lärt sig att ta på dem själv och oftast även att ta av dem men ibland är det lite svårt.

 

Klänning och solhatt (2010-07-01)

Denna klänning och solhatt har jag sytt av en gammal bordsduk. Modellen är samma som den tidigare klänningen och hatten med apor på.

   
   

 

Vimplar i tyg till dotterns rum (2010-06-13)

Nu äntligen är vimplarna klara. Det har tagit lite tid och jag vet inte om jag tog i lite mycket när jag valde sex olika tyger och tre vimplar av varje (totalt 18 vimplar). Totalt blev längden nästan 5 meter. Klippmåttet på vimplarna är ca 25 cm (upptill) och ca 30 cm från spets till bas. Bandet är snedslå. Det blev en vimpelrad i bruna tyger och en i gröna tyger. Funderar på att göra en i jultyger och kanske en i påsk/gula tyger.

 

Barnväska för ryggen (2010-06-13)

Detta är en enkel sommarväska för barn. Bra för att bära med sig badkläder och badhandduk. Den har storlek 37 cm (bredd) och 80 cm (längd)

 

Lunchpåse i vaxduk (2010-06-13)

Enkel och snabb att sy var denna lunchpåse i vaxduk. Jag mätte på de matlådor vi brukar använda och klippte sen så att påsen skulle passa för dem.

 

Haklapp i vaxduk (2010-06-06)

Använde grunden från ett mönster på haklapp från Allt om Handarbete nr 8/2007 men har sedan ändrat lite samt lagt till en ficka. Valde att göra fickan lite större så att jag har fått lägga två veck i nederkanten, på det sättet så står fickan ut av sig själv och kommer förhoppningsvis att fånga upp maten som tappas.

 

 

Klänning med apor på (2010-06-06)

Köpte ett mönster från Stoff & Stil på tunika/klänning. Har sedan ändrat lite på det själv och här är första resultatet. Det blev en sommarklänning med apor på. Dottern blev förtjust och ville knappt ta av klänningen när det var läggdags.

 

Hatt och hjärta av typ med apor (2010-06-06)

Hatten är i samma modell (Allt om handarbete nr 4/2008) som jag använt tidigare när jag gjort solhattar till barn.

       

 

Mat i tyg (2010-05-23)

Köpte för en tid sedan lite leksaker i form av mat till dottern. Detta var mycket uppskattat och jag tänkte då att det skulle vara kul att sy lite mat till henne så det inte bara blir plastleksaker. Hittills har det bara blivit stekt ägg och päron i tyg. De är sydda i vanligt bomullstyg och stoppade med fiberfill.

 

Skydd för bilbältet (2010-05-23)

När det nu blivit varmare och dottern inte har stora vinterjackor längre så såg jag att bilbältet ibland låg mot och skavde henne på halsen. Sydde därför ett par skydd (i fleece) som är lätta att knäppa på bilbältet. Dekorerade dem med några figurer så vi samtidigt kan prata om olika former när vi åker bilen.

                 

 

Egna kuvert (2010-05-23)

Har gjort ett par egna kuvert för det är ibland roligare att skicka i egna personliga kuvert än de man kan köpa. Jag tog ett vanligt kuvert jag hade hemma och öppnade det helt. Ritade av det på det papper jag önskade använda och klippte sen ut efter mönstret. Klistrade ihop det med dubbelhäftande tejp.

 

Virkade ägghattar (2010-04-03)

Har genom åren samlat på mig lite olika mönster (de flesta är över 20 år gamla) på virkade ägghattar.

Översta raden är från vänster: hatt med spetsbrätte och hatt med blommor.

Nederst från vänster: hatt med sidenband, hatt med spetsband och hatt med brätte

Mönster finns att läsa här

 

Krasse i äggskal (2010-04-03)

Det är första gången jag har sått krasse i äggskal men det funkade bra. Tacksamt med krasse för det gror så fort.

 

Virkade påskägg (2010-03-28)

Dessa påskägg är virkade med olika tjockt garn. De är fyllda med fibervadd. Läs hela mönstret här.

 

 

Påskägg i tyg (2010-03-28)

Dessa påskägg är sydda av sex bitar tyg och fyllda med fibervadd samt isytt ett sidenband.

 

Mössa i trikå (2010-03-28)

Denna mössa gjorde jag genom att ta en urvuxen mössa och rita av den men göra möstret större. Sydde den räta mot räta och lät några cm vara öppet så jag kunde vända den på rätan. Sydde igen hålet och vek in "fodret". Det finns även liknande mönster i boken "Baby cool".

 

Blompinneskyltar (2010-03-28)

För att ha koll på mina olika plantor så skriver jag ut lappar på skrivaren som jag sedan fäster med tejp på blompinnar.

  

 

Påskkrans (2010-03-21)

Denna påskkrans i tyg är väldigt enkel att göra. Du klipper 8 bitar av varje tyg (du ska ha två olika tyger). Sy ihop så du får två ringar och därefter syr du ihop ytterringen. Vänd den på rätan och sy ihop nästan hela innerringen. Lämna en öppning för att stoppa kransen med fiberfill. Sy ihop öppningen. Knyt smala (3 eller 5 mm) band runt kransen vid varje söm. Slutligen knyter du ett band som upphängning.

 

Påskägg (2010-03-14)

Köpte påskägg för att själv måla och pynta. Målade dem med vanlig hobbyfärg. Klistrade därefter på en färgad spets runt kanterna.

    
    

 

Barnmatsburksvas (2010-03-14)

Barnmatsburkar kan användas till mycket och här har jag satt lite vårblommor i ett par urdiskade barnmatsburkar.

     

 

Maracas (2010-02-28)

Dessa maracas är gjorda av tomma toarullar. Tejpa igen botten. Häll i torkade ärter (eller bönor) och tejpa igen upptill. Klä därefter maracasen med dekorpapper eller tyg. Jag gjorde en av varje och båda gillas lika mycket av dottern.

        
       

 

Vikt låda (2010-02-28)

Det är enkelt att själv vika en låda som kan användas till tex att lägga kakor, tryffel eller godis i för att ge bort när man hälsar på hos någon. Ta ett fyrkantigt papper. Vik in alla hörnen till mitten (bild 1), därefter vik in hörnen en gång till (bild 2). Vik upp till första vikningen (se bild 1) och vik sedan in sidorna (bild 3). Låt hörnen mittemot varandra vara invikta och vik ut de andra två motsatta hörnen (bild 4). Vik slutligen ner de andra två hörnen (bild 5) och du har din låda (bild 6).

 

Serviettringar (2010-02-21)

Dessa serviettringar är superenkla att göra. Ta en tom toarulle och klipp/skär i önskad storlek. Därefter klädde jag rullen med dekorpapper (översta bilderna) och några med tyg (nederst till höger). Satte även fast en rosett på ett par av serviettringarna för att få dem lite lyxigare. Slutligen gjorde jag även serviettringar av hårt dekorpapper (längst ner till vänster).

 
 

 

Tygkorgar (2010-02-21)

Har nu sytt runda tygkorgar och de var väldigt enkla att sy. Sy först ihop sidorna så det blir som rör, lämna en öppning i innerkorgen så du kan vända dem på till rätsida. Därefter sydde jag på botten och slutligen sydde jag ihop de båda korgarna. Vänd sedan korgen till rätsidan.

 

Kudde (2010-02-21)

Denna kudde sydde jag av rester från när jag sydde gardin och väggbonad till dotterns rum.

 

Tittskåp - olika saker att göra själv (2010-02-14)

Det finns massor av saker man själv kan göra till tittskåp eller dockskåp istället för att köpa allt färdigt. På detta sätt blir sakerna unika. På bilderna nedan finns lite olika exempel. Överst från vänster finns tex en sopborste som är gjord av en gammal tandborste och en blomsterpinne. I nästa bild är pallen en hållare för oasis samt ljushållaren på väggen är en del av ett gammalt örhänge (såna örhånge som klämdes fast på örat). Överst till höger är en lampa där foten är gjord av en bit från ett halsband och lampskärmen är en kork från en tub. Tavelramen är från en läskburk (den man öppnar läskburkar med). Nederst till vänster är en buffe och mycket av maten är gjord i cernitlera som tex frukten på mittenbilden. Nederst till höger ligger mat i en ställning av kapsyler. Tängerna är de små metallbitarna som håller ihop sockarna i tårna när man köper dem i vissa affärer.

 

Minikort (2010-02-14)

Dessa små minikort är gjorda av rester. Det är småbitar av linneväv som jag broderat på med restgarn. Själva kortet är rester från när jag gjort stora kort. Har själv stansat ut hålet i kortet och sen klippt till en pappbit i samma färg som kortet för att klistra på baksidan av broderiet. Slutligen har jag satt en rosett på kortet och där har jag återigen använt små restbitar av band som jag sparar efter att ha gjort större saker. Varför inte ge ett "hjärt-kort" på Alla hjärtans dag.

 

Kort med motiv i tyg (2010-02-07)

När jag sytt klart gardin och väggbonad (se nedan) till dottern så blev det småbitar kvar av tyget. Jag använde dessa till att göra fina kort att skicka till någon som fyller år eller bara som en hälsning. Klistrade på tyget och därefter ett enfärgat papper som döljer tyget från insidan av kortet.

 

 

Gardin och väggbonad (2010-02-07)

Tyget hittade jag på Åhléns. Dottern var med när jag köpte det och hon gillade det verkligen på en gång, hon började klappa på de olika djuren på tyget. Sydde en gardin till hennes rum men hängde även upp en stor bit at tyget som en väggbonad. Sydde en kanal, precis som till gardinen, och hängde väggbonaden på en caféstång. Det finns ytterligare tyg kvar och det kommer nog att bli en stor härlig kudde av det senare.

        

 

Flaskförkläden (2010-02-03)

Sydde i helgen ett par flaskförkläden. Det var riktigt roligt och enkelt. Räckte dessutom med små stuvbitar av tyg som jag hade

 

 

Sängstopp (2010-02-03)

Av två sönderklippta örngott kunde jag sy ihop detta sängstopp till dotterns säng. Lade sedan ett av hennes extratäcke som vaddering emellan. Satt tryckknappar på fyra ställen för att hålla ihop allt. Detta har fungerat bra.

   

 

Godiståg (2010-01-24)

Till detta godiståg använde jag en flingpaket som jag klippte bitar ur och satte ihop med tejp. Klädde sen lok och vagnar med dekorpapper (kan även använda tapetrester eller tyg). Klistrade även på lite rester av band, vilket blev både fint och döljer lite av kanterna. Satte också ett band mellan vagnarna så att hela tåget håller ihop. Slutligen sattes hjulen fast och det går bra med antingen dubbelhäftande tejp eller klister.

 

Kuddar med djurmotiv (2010-01-24)

Tänkte att dottern behövde några kuddar i sitt "hus" under trappan. De blev i storlek ca 50 x 50 cm och jag använde olika tygrester till djuren. Innan djuren syddes fast, med tät sicksack-söm så strök jag på vliesofix för att de skulle bli stadigare.Kuddarna är stoppade med fibervadd.

 

Anteckningsbok av returpapper (2010-01-17)

Dessa anteckningsböcker är gjorda av returpapper (från skrivaren och som jag bara läst och sen tänkt slänga men nu sparat). Ta en lämplig mängd papper, skär dem på mitten (bild 1). Lägg ihop dem med färgat papper som inneromslag. Dra en linje där du ska häfta ihop papprena (bild 2). Sätt dubbelhäftande tejp på fram- och baksida (bild 3). Fäst omslaget, tex tapet eller dekorpapper (bild 4). Skär till så du får jämna kanter (gärna med en mattkniv). Jag gjorde två anteckningsböcker med dekorpapper som omslag (bild 5) och tre häften med tapet som omslag (bild 6).

 

Brödpåse (2010-01-17)

Det finns mängder med olika mönster på brödpåsar. De påsar jag gjort denna gång har rektangulär botten (se nedan hur tygkassarna är gjorda. Brödpåsarna är gjorda likadant). De kan göras i precis den storlek som passar för vad du vill använda dem till. Sy ihop två likadana  (i storlek) påsar så får du en vändbar påse. Du kan välja att göra den med samma tyg eller med två olika tyger.

 

Grytlappar - julhjärtan (2010-01-17)

Efter jul så har jag en del tygrester av jultyger och de har jag använt till att göra grytlappar. Först sydde jag på hjärtat på det vita tyget. Därefter det röda stjärntyget runt det vita tyget och slutligen la jag ihop fram- och baksida. Till mellanlägg använde jag en gammal frottehandduk men det går även bra med fiberfilt.

 

Kylskåpsmagneter (2010-01-07)

Dessa kylskåpsmagneter jag jag gjort av läskkapsyler och lock till barnmatsburkar. Till motiv har jag valt foto, del av ett vykort, en bit tapet (blomman i kapsylen) och ett litet broderi.

 

 

Adventskalender vågrät (2009-12-28)

Denna adventskalender har jag gjort av toarullar samt rester av julklappspapper och snören. Har fäst toarullarna med påsklämmor på sadelgjord och sytt fast kantband i ändarna. Siffrorna gjorde jag av glitterlim.

     

 

Lekvägg (2009-12-20)

Denna lekvägg fick jag en idé till under hösten. Den blev precis klar till dotterns födelsedag i fredags. Jag har sytt av bomullstyg och lagt filberfilt emellan för att få lite mer stadga. Dörren fästes med kardborrband samt kan öppnas och fästas upp med band.

 

Broderade magneter (2009-12-13)

Dessa magneter har jag gjort av överblivna små bitar aidaväv samt restgarn. När motivet är färdigbroderat så spänner jag upp väven över en kartongbit och tar ytterligare en mindre kartongbit och klistrar fast över de invikta vävbitar (på baksidan). Slutligen klistrar jag fast en magnet på kartongbiten.

 

Kort av tapetprover (2009-12-13)

Hade tapetprover kvar och bestämde mig för att göra några vikta kort. Tog enfärgad kartong/kort och klippte sen ut lagom stora bitar av tapetproverna så de skulle täcka två  kort/kartongbitar. Klistrade på tapetproverna, vek ihop korten och lade i press en stund.

 

Mini Julstrumpa (2009-12-05)

Dessa gulliga mini julstrumpor gör du enkelt genom att först rita ett mönster på smörgåspapper. Klipp ut fyra delar till varje strumpa (gärna två olika tyger så det blir ett annat mönster inuti strumpan). Sy ihop strumpan och sätt sedan ihop dem två och två och sy ihop i överkanten. Stick gärna ner ett band som kan bli hänge när du syr ihop överkanten. Du kan även sy fast ett ett band eller spets längs överkanten.

             

 

Julkrans (2009-12-05)

Denna julkrans i tyg är väldigt enkel att göra. Du klipper 8 bitar av varje tyg (du ska ha två olika tyger). Sy ihop så du får två ringar och därefter syr du ihop ytterringen. Vänd den på rätan och sy ihop nästan hela innerringen. Lämna en öppning för att stoppa kransen med fiberfill. Sy ihop öppningen. Knyt smala (3 eller 5 mm) band runt kransen vid varje söm. Slutligen knyter du ett band som upphängning.

      

 

Julstrutar (2009-12-05)

Julstrutar till granen eller som en "gå-bort-present" fylld med godis. Ta tapetprover (eller dekorpapper) och klipp som en fjärdedels cirkel i önskad storlek. Fäst ihop struten med dubbelhäftande tejp eller lim. Du kan även stansa ut hål och trä ett band runt struten och knyta en rosett. Fäst slutligen en remsa, med dubbelhäftande tejp, som hänge.

 

Julhjärta (2009-12-05)

Dessa julhjärtan till julgranen gör du enkelt av tex tapetprover. Se modellen på bild 1 och välj själv i vilken storlek du vill göra dem. Du kan även göra "remsorna" olika breda för att få fram andra effekter vid flätningen. Fäst slutligen en remsa, med dubbelhäftande tejp, som hänge.

 

Klä konservburkar (2009-11-27)

Gamla konservburkar kan användas till att ha ordnign på pennor och andra småsaker. Tänk på att fila ner de vassa kanterna där locket suttit. Klä burkarna med tex tapetprover eller dekorpapper. För att fästa tapeten använder jag dubbelhäftande tejp men det går även bra att limma. Istället för att klä burkarna går det även bra att måla dem.

    

 

Gör egna tidskriftsamlare (2009-11-22)

Ta olika flingpaket eller liknande och skär av enligt eget önskemål. Klä dem sedan med tex tapetprover, omslagspapper eller dekorpapper.

 

Vik en skjorta (2009-11-08)

Att vika en skjorta av papper är enkelt när man väl kommit in i det men första gångerna är det lite halvknixigt. Du kan använda tapetprover (vilket jag gjort i exemplet nedan), dekorpapper, presentpapper, vanligt färgat kopieringspapper mm.

 • Olka mått kan användas men jag har mest använt 21 x 15 cm

 • Mät ut mitten på pappret och rita ett streck

 • Vik in långsidorna mot mitten

 • Veckla ut igen och vik ner hörnen mot vikningen

 • Det nedvikta hörnet ska nu vikas på mitten (se bild 4) och endast toppen ska vikas annars blir det ett veck på själva skjortan

 • Vik ner enligt bild 5 och 6, detta blir skjortärmarna

 • Vänd det nu upp och ner och gör en smal vikning längst upp (bild 7)

 • Vänd igen och vik in likt bild 8 så du får det som bildar kragen

 • Vik upp underdelen och fäst under kragen

 • Vill du ha slips kan du klippa till en bit papper1-1,5 cm bred (beroende på storleken på skjortan) och längden bör vara 15-20 cm. Knyt pappret och knip bort ena tampen och fäst slipsen med klister på skjortan

 

Låda för dekorband (2009-11-08)

Leta reda på en lagom stor låda eller om det ej finns får man börja med att tillverka en låda själv av kartong (som jag gjort nedan). Därefter klär jag lådan, i detta fall med presentpapper 8kan även använda tapetprover eller dekorpapper). Därefter satte jag öljetter på ena långsidan samt en på varje kortsida, för att kunna trä igenom en blomsterpinne. De olika rullarna med band hänger jag upp på blomsterpinnen och tar sedan änden på banden och sticker ut genom öljetterna på långsidan. En praktisk låda så att det blir överskådligt vilka dekorband man har.

 

Bilstolsöverdrag med fickor för leksaker (2009-11-03)

Såg för en vecka sedan i en barnaffär ett överdrag till bilstolen med fickor för leksaker. Tyckte det såg lite trist ut så jag tänkte att det är roligare att sy ett eget som har lite mer mönster och dessutom få det precis i den storlek jag själv vill. Dottern blev nöjd med att ha sina leksaker nära till hands i bilen.

    
   

 

Halloween-godisstrutar (2009-10-18)

Ta ett dekorpapper (eller tapetrest eller liknande) och mät ut en fyrkant. Jag har använt 15 x 15 cm och 20 x 20 cm men det är bara att ta de mått du själv tycker är lagom beroende på om du vill göra små eller stora strutar.

 

Halloween-spöken (2009-10-18)

Dessa små söta spöken hittade jag mönstret till på www.tasteline.se

        

 

Dagiskasse (2009-09-28)

Hittade som sagt detta mönster på Knåpmodern och det var väldigt enkelt så det blev tre kassar på en gång. Dottern har inte börjat på dagis ännu men nu är kassarna i alla fall klara.

 

Barnvantar (2009-09-28)

Tog ett par gamla vantar som var för små och gjorde bara mönstret större. Vanten är i ett tunnt joggingtyg (kan även använda trikå) och sen sydde jag på en mudd.

       

 

Tvättlappar (2009-09-28)

Dessa tvättlappar har jag gjort av gamla handdukar. Mönster kan du enkelt göra själv (jag valde att göra en björn och en kanin). Slutligen broderade jag ögon och nos.

      

 

Snuttefilt med lappar (2009-09-14)

En snuttefilt för spädbarn med massor av lappar att bita, suga och dra i. Jag tog fleecetyg och sen figurer i bomullstyg samt lappar av rester jag hade hemma.

   

   

 

Tygkassar (2009-08-15)

Tygkassar är bra till mycket och väldigt enkla att göra. Jag använder dem bla till att ta papper och matlåda till jobbet. Har även ett par tygkassar under barnvagnen för att lägga matvaror eller andra varor när jag handlat. De kan även vara trevligt att ge bort presenter i en tygkasse istället för att slå in dem i presentpapper.

    
 

 

Påspåsar (2009-08-15)

Dessa påspåsar är bra att ha i köket för att gömma alla plastpåsar i. Det går även bra att ha dem på toa för att ha extra toalettrullar i.

    

 

Lavendelpåsar (2009-07-26)

Det doftar underbart med några lavendelpåsar i linneskåpet. Det finns mängder med olika sätt att göra lavendelpåsar på och jag har gjort tre olika nedan. De första (med fjärilar på) är broderade på linneväv, några är sydda i tyg och slutligen är några broderade men fastsydda på tyg. Förra sommaren gjorde jag flera lavendelkorgar som blev både väldoftande och snygga (för beskrivning och foto se nedan från juli 2008).

 

 

Barnvagnskasse (2009-06-28)

Min (köpta) stora skötväska är väldigt bra och stor så det går ner massor med grejer i den. Jag saknade dock en mindre väska att ha när jag inte skulle vara borta så länge eller bara för att kunna stoppa ner mobil, pengar och nycklar i. Färdiga måttet på väskorna är ca 45 x 45 cm. Tryckknapparna är satta på ett sånt sätt att man kan ta bort väskan och fästa ihop de båda ändarna så man kan ha väskan över axeln om man enkelt vill ta med sig väskan men låta barnvagnen stå.

 

Blöjväska för handväskan (2009-06-28)

Denna blöjväska är ca 20 x 30 cm när den är färdigsyddd. Den rymmer några blöjor, våtservietter, liten flaska med babyolja och några påsar att slänga använda blöjor i.

            

 

Julkalender (2009-01-22)

Nu är den broderade julkalendernaa klar. Mönstret hittade jag i Hemmets Journal nr 43/1985.

                              

 

Babyfiltar (2009-01-22)

Det har nu blivit ännu fler fleecefiltar till dottern eftersom vi behöver ha många då det blir mycket tvättande av nerspydda filtar. Denna gång har jag sytt kanten med en annan söm (dubbeloverlock) än förra gången.

 

Handgjorda julkort (2008-11-30)

Det är kul med handgjorda kort och här har jag gjort med broderi, tyg kring pappbit (blir som julklapp) och utklipp av papper som julgran. Minikorten (längst till höger) är bra som juletikett eller att sätta i en blomma eller present.

 

Barnhattar (2008-11-30)

Har sytt solhattar till barn från ett mönster i Allt om handarbete nr 4/2008.

          

 

Virkade snökristaller (2008-11-30)

Dessa virkade snökristaller kan virkas i olika färger, tex rött för julgranen och gult eller orange för påskriset.

Läs virkmönstret här

 

Ljusstöpning (2008-11-29)

De ljusstumpar som blir över brukar jag spara för att sen smält om i vattenbad och göra nya ljus av.

        

 

Barnbyxor (2008-11-23)

Var för ett par veckor sedan på Syfestivalen i Kista. Köpte där lite olika tyger och nu är de första resultaten klara nämligen några barnbyxor i storlek 60 resp. 80. Har även sytt en snuttefilt. Det finns mycket tyg kvar så det blir nog fler byxor framöver i roliga tyger. Mönstret heter Multisnit by idé-design, Baby & Børn nr 5.15.

 

 

Julstrutar i tyg (2008-11-18)

Har nu till jul sytt vändbara julstrutar att hänga i granen. De kan fyllas med till exempel godis eller nötter.

 

Dregellappar till småbarn (2008-11-01)

Dessa häftiga dregellappar till småbarn hittade jag mönster på i Allt om Handarbete nr 3/2007. De var enkla att göra och jag köpte stuvbitar av joggingtyg och jersey samt fleece till baksidan. En enkel trycknapp behövs också.

 

Babyfilt i fleece (2008-11-01)

Köpte en stuvbit av fleece med Nalle Puh och har nu äntligen blivit färdig att sy runt kanterna. Köpte en tvillingnål till min Bernina 1030 och det blev riktigt fint. Hade först tänkt sätta kantband runt hela filten men detta med dubbelsöm tycker jag blev bättre och betydligt enklare och snabbare.

                                      
 

Presentkassar (2008-09-21)

Ta ett presentpapper, dekorpapper eller tapetbit och vik i tre delar. Tejpa eller klistra ihop (bild 1). Vik upp botten och dela sedan enligt bild 2. Vik ihop botten och tejpa eller klistra ihop den (bild 3). Gör hål upptill och sätt in någon form av band som handtag (gör en knut på insidan så sitter banden kvar).

              
 

Barnmössor (2008-09-21)

De runda barnmössorna är från Burda (9810). Solhatten är ett mönster från Allas (mönsterark 22, vet tyvärr inte från vilket år). De är mycket lätta att sy, jag har själv aldrig tidigare sytt någon barnmössa.

                                              
 

Haklappar (2008-09-07)

Hittade ett lätt mönster på haklappar i "Allt om Handarbete" nr 8/2007. Det blev flera stycken med olika motiv.

 

Prydnadsmöss (2008-09-07)

Dessa söta prydnadsmöss har jag äntligen blivit färdig att göra. Material och ritning är från Panduro.

                                                  
 

Gå-bort-present (2008-08-15)

Presentaskar är bra att ha. Jag gör alltid några stycken åt gången så att jag har när man ska gå på middag eller liknande. Extra fina blir de om man sätter ett band runt om. En ask har jag fyllt med tryffel men man kan även göra fina presentinslagningar med hjälp av cellofan (sista bilden).

 

 

Presentaskar (2008-08-15)

Presentaskar är bra som gå-bort-present. Du kan fylla dem med tex tryffel eller andra hembakta läckerheter.

Så här gör du asken:

 • Skär/klipp till asken i 1 mm tjock kartong. Måtten är 18 x 18 cm = 5 cm höga sidor och 8 x 8 cm botten.

 • Skär/klipp till locket: 11,3 x 11,3 cm = 1,5 ch höga sidor och 8,3 cm stort lock.

 • Lägg asken på dekorpappret (tag det du har, jag har använt överbliven tapet, omslagspapper och köpt dekorpapper) och skär/klipp ut en kvadrat som är 1 mm större runt om.
 • Gör på samma sätt med locket, men skär/klipp det 1 cm större runt om.
 • Fortsätt med själva asken, ritsa kartongen i vikningslinjerna. Gå inte igenom kartongen utan bara till hälften så att den går att vika. Enklast om man har skärmatta, stållinjal och skalpell men allt detta saknar jag så jag använder mig av skärbräda, plastlinjal och sax som jag rispar med.
 • Vik in sidorna och tejpa ihop hörnen med maskeringstejp/målartejp.
 • Stryk lim på askens botten och ställ den mitt på dekorpappret.
 • Klipp pappret in mot askhörnen, klipp av den ena triangeln och klipp ner den andra (se bild).
 • Limma in flikarna mot sidorna och resten mot askens kanster.
 • Gör på samma sätt med locket men limma även in pappret mot lockets insida (se bild).
     

     

 

Lavendelkorgar (2008-07-30)

Lavendelkorgar gör du enkelt genom att:

Klippa av 13-15 lavendel blomstjälkar (ojämnt antal är ett måste).

Ta ett 3-5 mm brett band, ca 170 cm långt.

Rensa lavendeln från blad och spara endast blommorna.

Bind med bandet om stjälkarna precis under blommorna. Låt ca 20 cm av bandet ligga uppåt med blommorna. Böj försiktigt upp stjälkarna så de ligger runt blommorna. Fläta korgen genom att trä den långa änden av bandet över och under stjälkarna, varv efter varv, runt om.

När du flätat förbi blommorna viras bandet några varv runt stjälkarna och dras åt. Knyt en rosett med hjälp av den kortare änden av bandet. klipp av stjälkarna ca 5-7 cm ovanför flätningen.